
Contextuele counseling
Verbindend en krachtgericht werken met individu, gezin en context.
Doelgroep
Zondag 22 april 2018 - 10u-16u Met infosessie om 15u - Korte introductie - |
Alle professionelen die werken met mensen en zich willen bekwamen in het werken met hun relationele context. Je wil de contextuele benadering van Ivan Boszormenyi-Nagy integreren in jouw mandaat en werkstijl. Op het ogenblik van de opleiding ben je professioneel actief.
Wij denken aan context- en gezinsbegeleiders, leefgroepbegeleiders, maatschappelijk werkers, orthopedagogen en psychologen, sociaal- en psychiatrisch verpleegkundigen, leerkrachten, leerlingenbegeleiders, bemiddelaars en andere psychosociaal werkers. Het is van belang dat de deelnemer het mandaat heeft te werken met de persoonlijke achtergrond van zijn cliënt/patiënt.
Counseling
Counseling is de integratie van een persoons- en relatiegerichte aanpak in een psychosociaal mandaat. De counselor heeft binnen zijn hulpverlenings- of begeleidingsmandaat bijzondere aandacht voor het 'zelf' van zijn cliënt. Hij/zij is daartoe opgeleid.
Doel
Deze opleiding heeft tot doel het zich eigen maken van de contextuele werkwijze zoals deze werd ontwikkeld door Ivan Boszormenyi-Nagy. Contextuele hulpverlening is een dialoog tussen de contextueel werker en de mensen die hem worden toevertrouwd.
De hulpverlener/begeleider/counselor zet in die werkrelatie op een professioneel-authentieke manier zijn eigen persoon in. Deze relatie is de hefboom voor verandering. Zij zoeken samen uit hoe er beweging kan komen in de relationele context van de cliënt. Het uiteindelijke doel is de persoonlijke groei van de cliënt en de mensen met wie hij verbonden is. De dialogische werkrelatie is het voornaamste instrument dat de contextueel werker daartoe tot zijn beschikking heeft.
De visie binnen deze opleiding is “De mens als relationeel wezen.” De balans van geven en nemen komt daarin op de voorgrond. Andere kaders zoals het systeemdenken, de collaboratieve benadering en de objectrelatietheorie komen uitgebreid aan bod en worden gesitueerd binnen het contextuele kader. Het komt er in de opleiding op aan het contextueel werken te verwerven en te integreren in de praktijk van de eigen werkcontext. Het aangaan van de dialoog wordt een vanzelfsprekende attitude. De deelnemers worden binnen hun mandaat contextueel hulpverleners, begeleiders of counselors.
Psychosociale hulpverlening is vanuit contextueel perspectief het authentiek inzetten van zichzelf in de werkrelatie. Er is in de opleiding dan ook bijzondere aandacht voor de de persoon van de hulpverlener in zijn eigen relationele context. Het persoonlijke professionele proces van de werker is cruciaal. De deelnemers ontwikkelen hun persoonlijke contextuele werkstijl en hebben besef van de invloed van eigen geschiedenis en thema’s op hun professioneel handelen.
ErkenningDe opleidingen “Contextuele hulpverlening, begeleiding en counseling” en "Gezinsbegeleiding, gezinsgericht werken en gezinscounseling” worden door de Belgische Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie en Systeemcounseling (BVRGS) erkend als opleidingen systeemcounseling. |
1ste jaar:
(18 opleidingsdagen)
Module Introductie contextuele benadering
We introduceren het contextuele kader met zijn specifieke begrippen en invalshoek: de vijf contextuele dimensies, loyaliteit, rechtvaardigheid als drijfveer in relaties, parentificatie, ...
We werken met voorbeelden uit de hulpverleningspraktijk, met eigen ervaringen, film en literatuur.
In jouw eindpresentatie geef je weer wat je uit deze module hebt geleerd.
Module Introductie systeemgeoriënteerde benadering
We gaan in op de 'derde dimensie' van de contextuele benadering en hoe ze zich verhoudt tot de 'vierde dimensie', de relationeel-ethische dimensie. Begrippen als circulariteit, hiërarchie, grenzen en structuur, ... zullen ons dienstig zijn en vaardiger maken in het werken vanuit een contextuele benadering. Er is een bijzondere aandacht voor de narratieve benadering. De module wordt afgerond met een toepassing op onze eigen levenservaringen.
Een module waarin theorie en oefening elkaar aanvullen.
In jouw eindpresentatie geef je weer wat je uit deze module hebt geleerd.
Module Persoonlijk Professioneel Proces
Aan de hand van het eigen genogram zoeken we naar onze eigen contextuele thema's in onze levensgeschiedenis en familierelaties: balansen van geven en nemen, parentificatie, verdienste, betrouwbaarheid ... We staan stil bij hoe ze invloed hebben op wie we zijn en hoe we in relatie staan. Bedoeling is te zien en ervaren hoe onze eigen familiegeschiedenis van invloed is op onze professionele groei. In deze module leren we ervaringsgericht hoe je in de praktijk kan werken met contextuele benadering. Dit proces verloopt in kleine groepen.
In jouw eindpresentatie geef je weer wat je uit deze module hebt geleerd.
Module Supervisie
In een supervisiegroep oefenen we met de taxatiefase van eigen cliëntsituaties. Daarbij is er bijzondere aandacht voor de positie van de hulpverlener: wat maakt dat ik zie wat ik zie? Deze module sluiten we af met een schriftelijke opdracht.
2de jaar
(18 opleidingsdagen)
Module Contextuele vaardigheden
Contextueel werken begint bij een oprechte dialogische relatie. Het vermogen een goede werkrelatie aan te gaan is de belangrijkste competentie van de counselor. Het contextueel werk heeft bovendien specifieke vaardigheden. Deze worden belicht en ingeoefend: het geven van erkenning, veelzijdig gerichte partijdigheid, verbindend werken, werken met genogrammen en het opsporen van hulpbronnen. In jouw eindpresentatie geef je weer wat je uit deze module hebt geleerd.
Module Persoonlijk Professioneel Proces
Er wordt een sterk appel gedaan op de persoon van de deelnemer. We gaan op zoek naar onze eigen contextuele thema’s en hoe die doorwerken in zowel onze persoonlijke als professionele groei. Daarnaast is het groepsproces van groot belang. De opleidingsgroep wordt aangewend als therapeutisch instrument. In deze module werken we situatiegericht met contextuele hypothesevorming en procesgerichte interventies.
In jouw eindpresentatie geef je weer wat je uit deze module hebt geleerd.
Module Het Contextuele hulpverleningsproces
We schetsen hoe een contextueel hulpverlenings- of begeleidingsproces kan verlopen. We gaan na hoe de contextuele interventies dit proces stimuleren. De persoon van de hulpverlener en zijn rol in dit proces komt onder de aandacht. In de focus staan verbindend werken, de verwachting van actie, timing en het hanteren van een moratorium. Deze manier van werken moet leiden tot de groei van onze cliënten. We vertalen dit naar jouw specifieke werkterrein en casuïstiek. In jouw eindpresentatie geef je weer wat je uit deze module hebt geleerd.
Module Supervisie
In kleine supervisiegroepen maken we ruimte voor het procesmatig werken in de eigen cliëntsituaties. We staan stil bij het legaat van de hulpverlener en de manier waarop we dit naar de cliënten invullen. Deze module sluiten we af met een schriftelijke opdracht.
Literatuur en thuisopdrachten
Er is een opgave van verplichte literatuur en er worden artikels ter beschikking gesteld. Je krijgt de opdracht deze buiten de opleidingsdagen te verwerken, alleen of in een huiswerkgroep. Deze opdrachten omvatten één werkdag per module.
We werken met deze boeken:
- Onderwaater, A. (2015) De onverbrekelijke band. Inleiding & ontwikkelingen in de contextuele therapie van Nagy. Amsterdam: Pearson
- Heyndrickx, P. (2016) Contextuele counseling in de praktijk. Het risico nemen opnieuw te geven. Antwerpen: Garant. (verschijnt voorjaar 2016)
- Boszormenyi-Nagy, I. en Krasner, B. (1994) Tussen Geven en Nemen. Over contextuele therapie. Haarlem: De Toorts
Het volgen van de volledige cyclus geeft recht op een officieel erkend certificaat Hoger Beroepsonderwijs.
Deze opleiding is erkend door de Belgische Vereniging voor Relatie en Gezinstherapie en Systeemcounseling (BVRGS) als een opleiding systeemcounseling.
Praktisch
Opleider(s)
- Opleidingscoördinator: Yvette Desmet
- Opleiders: Yvette Desmet, Jef Slootmaeckers, Linne De Loof en Olivier Van Limberen.
Kostprijs
€ 895 per opleidingsjaar
Inschrijven
In 2018-2019 richt VSPW/Balans enkel de lopende tweedejaarsgroepen in, er start een nieuw aanbod in de Arteveldehogeschool, zie:
https://www.arteveldehogeschool.be/opleidingen/postgraduaat/contextuele-en-systemische-counseling.
Toelatingsvoorwaarden (specifiek)
- Diploma menswetenschappelijk, agogisch, sociaal of paramedisch (sociale of psychiatrische verpleegkunde) hoger onderwijs, of gelijkgesteld door ervaring.
- Ten minste 2 jaar ervaring in pedagogisch, psychosociaal of begeleidend werk.
- Professioneel actief in hulpverlening, opvoeding, begeleiding, bemiddeling, counseling.