
Begeleidend werken met assistentie van dieren
|
De tweejarige opleiding
Begeleidend werken met assistentie van dieren voor kinderen, jongeren en volwassenen met psychosociale noden
richt zich tot welzijnwerkers die de hulpverleningscontext waarin ze werken willen verruimen en verrijken door dieren als partners in te schakelen in hun psychosociale begeleidingen.
De opleiding is ontstaan uit een samenwerking tussen
Balans en Patrasche vzw.
Begeleiding met assistentie van dieren voor verschillende doelgroepen in de welzijnssector is een nieuw hulpverleningsterrein in Vlaanderen. We zien al diverse vormen van equitherapie (begeleiding via paarden) en enkele diensten en instellingen organiseren kleine dierenparkjes en begeleidingsessies met dieren voor hun cliënten.
Het doelgericht inzetten van een dier als partner in een begeleidingsproces omvat echter heel wat criteria en specifieke kennis omtrent de combinatie van dieren, mensen en hulpverleningsdoelstellingen. Immers, het werken via dieren brengt een dubbele verantwoordelijkheid met zich mee : én voor de cliënt én voor het dier dat wordt ingezet. Beiden dienen duurzame en positieve effecten te ondervinden.
De opleiding besteedt in het bijzonder aandacht aan :
- De creatie van een nieuwe hulpverleningscontext waarin het zowel voor mens als dier goed toeven en herstellen is.
- De bewuste en doelgerichte contextuele inzet van natuurelementen in een begeleidingsproces.
- Selectie en management van de dieren. Verrijking van collectieve en individuele habitat.
- Gezondheids- en veiligheidscriteria voor mens en dier.
- Wettelijke criteria.
- Kennis- en vaardigheid omtrent de dieren : neerhofrassen/huisdieren.
- Werkplekleren
Begeleiding via dieren is een methodiek die oorzakelijk wil werken in een hulpverleningscontext die doelbewust is ontwikkeld om een herstel van een existentieel vertrouwen mogelijk te maken. De methodiek op zich is universeel en voor elke doelgroep toepasbaar/vertaalbaar. Deze opleiding wil echter de nadruk leggen op inzet van dieren bij kinderen, jongeren en volwassenen met een psychosociale problematiek.
Traject
Module 1 : Introductie begeleidend werken met assistentie van dieren
De deelnemers krijgen een theoretische basis mee rond begeleidend werken met dieren voor kinderen en jongeren en volwassenen met psychosociale problematieken.
Leerdoelen
- De relatie mens - dier - natuurelementen in evolutie.
- Begrijpen van de huidige interesse in mens-dier relaties in het kader van belangrijke sociale en culturele trends in geïndustrialiseerde landen.
- Kennis en begrip van de theoretische concepten voor BLAD.
- Begrip van fysische en psychosociale effecten van interacties met dieren en het belang van dieren en natuur op menselijke gezondheid.
- In staat zijn om de effecten van BLAD te beschrijven.
- In staat zijn om het geheel van bestaande programma’s te beschrijven.
- Dieren als partner in een begeleidend proces.
- Het dier en zijn welzijn kunnen beschrijven en evalueren vanuit een ethologisch standpunt.
- Het welzijnsverhaal van het dier in een BLAD proces kunnen integreren.
- Kennis hebben van de geschiedenis en het domesticatieproces van de meeste huis- en neerhofdieren.
- Kennis hebben van de natuurlijke aard van het dier.
- Kennis hebben omtrent selectie van het ingezette dier.
- Kennis hebben omtrent veiligheids- en gezondheidscriteria voor mens en dier binnen een BLAD programma.
Module 2 :Implementatie programma begeleidend werken met assistentie van dieren
De groepssupervisie of methodologie bestaat uit samenkomsten waarbij de praktische kennis en vaardigheden die nodig zijn om in BLAD-programma's te werken, zullen worden gedemonstreerd en geoefend. Ook management van dieren vormt hiervan een onderdeel.
Verder gaan we op zoek naar methodes, rituelen die identiteitswijzigingen kunnen bestendigen.
Ze vormt een ondersteuning voor de theoretische vakken.
Leerdoelen
- Kennis en kunde hebben verworven omtrent de natuurlijke aard van de dieren en hun natuurlijke context.
- Kennis en kunde hebben verworven omtrent respectvolle behuizing, management en verzorging van de besproken dieren.
- Kennis, kunde maar vooral voeling ontwikkelen voor krachtsymbolen, verhalen en legenden die het werken via dieren kunnen ondersteunen.
- In staat zijn mee te draaien tijdens het werkplekleren.
- In staat zijn om een schriftelijke zowel als een mondelinge presentatie te geven van een projectvoorstel voor BLAD of een relevante onderzoeksstudie, waarbij alle theoretische funderingen werden geïntegreerd.
BLAD als een interactieve opleiding
Het terrein van BLAD in Vlaanderen bevindt zich nog steeds in een experimenteel stadium. Stageplaatsen met professionele BLAD begeleiders zijn dan ook bijzonder schaars. Deelnemers aan deze opleiding dienen er zich dan ook van bewust te zijn dat zij via hun opleiding het terrein van BLAD in Vlaanderen (of Nederland) mee zullen vormen en uitdenken.
Praktijkervaring voor deze opleiding zal bestaan uit werkplekleren (er worden 3 plaatsen voorzien in Vlaanderen) en uit een eigen creatie van een BLAD programma in de eigen instelling/voorziening, of desgewenst zelfstandig of in een instelling naar keuze.
Voor het uitwerken van zijn programma kan een cursist eventueel kiezen voor samenwerking met een andere deelnemer. De ervaringen binnen eigen projecten zullen gekoppeld worden aan het eindwerk.
Syllabus en studieboeken
Als documentatie bieden we een Nederlandstalig handboek en 2 (Engelstalige) studieboeken aan.
De studieboeken koop je aan op het secretariaat.
De webklas
De deelnemers zullen gedurende de ganse cursus worden samengebracht in een webklas. In deze klas kunnen artikels, websites, onderzoeksgegevens en informatie worden uitgewisseld.
Verder zijn aan deze klas verbonden:
- Per theoretisch deel : literatuur en videomateriaal dat zal worden besproken en verwerkt - binnen deze klas.
- Een permanente ondersteuning en opvolging, onder andere via regelmatig terugkerende werkopdrachten voor de verwerking van literatuur en lesmateriaal. Dit gebeurt interactief en wordt gevolgd door alle deelnemers. Deze opdrachten gelden tevens als evaluatie-instrument voor de docent.
Doelgroep
Deze opleiding is bedoeld voor mensen die werkzaam zijn bij kinderen, jongeren of volwassenen met psychosociale problematieken, die hun vakkundigheid willen verrijken met het terrein van BLAD. Een minimale voeling met dieren is vereist. Aan deelnemers wiens ervaring met dieren te minimaal is om correct en integer met dieren te kunnen werken zal worden gevraagd extra opleiding m.b.t. een bepaalde dierenexpertise te volgen.
Specifieke voorwaarden:
Je bent in het bezit van een diploma/certificaat van de opleiding 'Jeugd- en GehandicaptenZorg' of een gelijkgesteld diploma binnen psychosociale hulpverlening en/of je hebt minimum 2 jaar relevante ervaring in de sector.
Verder dienen deelnemers te beschikken over een computer en internetaansluiting.
Er wordt extra tijdsinvestering verwacht voor de webklas en voor het werkplekleren .
Inschrijven
Zie info bij patraschevzw.be/opleidingen/ .