
Opvoeder / begeleider A2 - JGZ
Heb je interesse in de opleiding ? Kom dan naar een infomoment ...
INSCHRIJVEN MOET NIET, KOM GEWOON LANGS!! Wil je ook je diploma secundair onderwijs behalen? Volgende start van de opleiding : september 2019. |
JGZ in 2 jaar Heb je al een diploma secundair onderwijs, of kies je bewust voor het certificaat 'Jeugd- en gehandicaptenzorg', dan kan je de opleiding afwerken op 2 jaar. Tijdens het 1ste semester bieden we jou een traject aan dat dit mogelijk maakt. Meer info op een infomoment, of onder traject.
Volg ons |
|
NIEUW !!! Combitraject JGZ en zorgkundige In dit nieuwe traject combineer je de opleiding JGZ (opvoeder/begeleider) met de opleiding zorgkundige, en haal je op 2,5 jaar 2 diploma's. |
De opleiding Opvoeder/begeleider in de Jeugd- en Gehandicaptenzorg beoogt een professionele vorming en opleiding voor begeleid(st)ers van kinderen, jongeren en volwassenen in de welzijnssector.
Deze vorming en opleiding situeert zich op 3 niveaus:
- bijbrengen van inzichten en kennis
- aanleren van vaardigheden
- persoonsvorming
De theoretische cursussen zijn beperkter, inzichten en vaardigheden worden aangeleerd in functie van de praktijk, de praktijkbegeleiding heeft een ondersteunend en begeleidend karakter.
Deelnemen aan de opleiding houdt in dat je enerzijds heel wat inbreng doet vanuit je indrukken en ervaringen uit het werkveld én anderzijds dat je bereid bent je persoon en handelen voortdurend kritisch te bevragen.
De opleiding is bedoeld voor mensen die willen werken als opvoed(st)er/begeleid(st)er (klasse 2a) in de welzijnssector.
Benieuwd naar wat deze job zoal kan inhouden?
Hanne en Brecht waren voor Roadies.be een week lang aan het werk als begeleider van mensen met een beperking ...
Voor de opleiding Jeugd- en Gehandicaptenzorg
- kom je:
- in het eerste semester gemiddeld 2.5 dag / week (in combinatie met de opleiding Algemene Vorming 3.5 dagen) de lessen volgen
- vanaf het tweede tot en met het vijfde semester 1 dag / week (in combinatie met de opleiding Algemene Vorming 2 dagen) - en werk je
- vanaf het tweede tot en met het vijfde semester tenminste 20u per week gedurende 15 weken (300u/semester) in de welzijnssector in een vast, tijdelijk of vrijwillig statuut.
- in het eerste semester is er geen praktijk/stage
(meer info vind je onder menu-item traject)
De hele opleiding duurt tenminste vijf semesters. De opleiding bevindt zich op het niveau van het technisch secundair onderwijs (TSO3) en leidt tot het behalen van een certificaat of diploma Jeugd- en Gehandicaptenzorg (JGZ). Indien je reeds houder bent van een diploma secundair onderwijs verwerf je een diploma Jeugd- en Gehandicaptenzorg.
Indien je geen houder bent van een diploma secundair onderwijs verwerf je een certificaat. Je kan dan deze opleiding combineren met de opleiding Algemene Vorming (TSO3). Beide opleidingen leiden tot het diploma Jeugd- en Gehandicaptenzorg volledig leerplan (=diploma secundair onderwijs).